top of page

K(l)ei veel kleisoorten

Er bestaan enorm veel soorten klei, doorgaans kan je ze indelen in 3 categorieën: aardewerk, porselein en steengoed. Aardewerk is makkelijk om te bewerken, maar na het bakken heel fragiel. Porselein is een stuk sterker, maar houdt minder goed zijn vorm vast. Wij kozen dus voor steengoed.Steengoed

In je Claymates abonnement zit klei inbegrepen voor steengoed, de stevigste soort klei om gebruiksgoederen zoals een servies mee te maken. Het is makkelijk om mee te werken omdat het zijn vorm goed vasthoudt en na het bakken niet waterdoorlatend is.

In het atelier kan je kiezen uit klei voor opbouw of klei om te draaien. Om te draaien gebruik je gladde of fijne klei, om te boetseren eerder grovere klei.

Alle klei bij Claymates werd zorgvuldig uitgekozen en getest in de oven. Wij bakken voor jou je steengoed werk af in een oven van meer dan 1200 graden. Om niet voor verrassingen te staan als we bakken vragen we dan ook om enkel klei uit het atelier te gebruiken in je werk.

Chamotte

Klei met chamotte betekent dat er gebakken kleigruis aan de klei werd toegevoegd om die extra stevigheid te geven. Het zorgt er ook voor dat deze klei minder gaat krimpen bij het drogen. Handig in opbouw of als je grotere stukken wil draaien zonder dat ze invallen. Een nadeel is wel een schurend effect aan je handen als je voor dikkere chamotte kiest.

Hoe lees je een klei etiket?

Bovenaan staat de naam van de klei.

In het linkervak de stooktemperatuur voor biscuit - glazuurbak

In het middelste vakje vind je een beschrijving van de kleur die de klei krijgt na het bakken. De eerste kleur is de kleur na biscuitbak, de tweede kleur na de glazuurbak.

In het rechterdeel van het etiket vind je de info over de hoeveelheid chamotte.Soorten klei in ons atelier

Bij Claymates bieden we volgende soorten klei aan:

Draaiklei

Hins - Witte Belgische klei

Hins - Rode Belgische klei

Sibelco - Spikkelklei

Sibelco - Grijze klei

Sibelco - Witte klei (zonder chamotte)

Recup klei - een mooi gemarbreerde mengeling van alle kleisoorten

Opbouw

Witgert - wit 0.5mm tot 2mm chamotte

Witgert - grijs 0.5mm tot 2mm chamotte

Witgert - rood 0.5mm tot 2mm chamotte

Vergeet niet als je een pak klei hebt genomen om het door te geven via de QR scan of deze link.552 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Giffin Grip

Commenti


bottom of page